4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!

 

Kayseri’de iki ayrı 1 Mayıs gerçekleştirildi. Türk-İş başlangıçta “Biz de 1 Mayıs’ta Kayseri’deyiz” demişti. Hatta tertip komitesine gireceğini söylemişti. Ancak son dakikada merkezin ayrı kutlama istediğini söyleyip birleşik 1 Mayıs’a kapıları kapattı.

KESK ve DİSK’in yaptığı başvuru doğrultusunda, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs mitingi Mimar Sinan Parkı’nda saat 16.00’da başladı. KESK bileşenleri Eğitim Sen önünde saat 15.00’te yürüyüşe geçtiler. Dev-Lis ve Genç-Sen de Eğitim Sen kortejiyle birlikte yürüdü. EMEP, Kayseri forum önünde saat 15.00’te miting alanı olan Mimar Sinan Parkı’na doğru yürümeye başladı.

Kayseri İşçi Birliği, Sivas Caddesi’nde Stad İş Merkezi önünde toplandı ve kortej oluşturdu. Kayseri İşçi Birliği imzalı “İşten çıkarmalar yasaklansın! Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı arkasında bir araya gelen işçiler saat 15.00’te miting alanına doğru sloganlar eşliğinde yürümeye başladılar. BDSP de saat 15.00’te Sivas Caddesi’nde kortej oluşturarak yürüyüşe geçti.

Mitingde ‘işçilerin birliği’ vurgusu

Tertip komitesi adına konuşan Ulaş Apaydın, “Biz emekçilerin bedeller ödeyerek kazandığı 8 saatlik çalışma, sigorta, kıdem tazminatı haklarını kimse bize vermedi. Bu haklarımızı işçiler, emekçiler ölümler pahasına mücadele ederek kazandı, kazandık” dedi.

Sendikal hak ve özgürlüklerin sınırlandırıldığı, gasp edildiği, her türlü fiili mücadele ve direnişin bastırılmaya çalışıldığı günlerden geçildiğini söyleyen Apaydın “Biliyoruz ki bu süreçte asıl hedeflenen, işçi sınıfı ve emekçi kesimlerin vermiş olduğu demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin, engellenmesi, birlik ve dayanışma ruhunun zayıflatılmasıdır” dedi.

İşçi sınıfı ve emekçilere dayatılan açlığa, savaşa, eşitsizliğe, adaletsizliğe, yoksulluğa, sömürüye, savaşa, ötekileştirilmeye, doğanın katli ve cinsiyet ayrımcılığına karşı yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için 1 Mayıs alanındayız” diyen Apaydın “Karanlığa teslim olmayacağız. İşsizliğe teslim olmayacağız. İşten çıkarılan ve bugün alanda olan Işık Soba işçilerinin, Solonn işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir” vurgusu yaptı.

Kürsü işten atılan işçilerin

Kayseri 1 Mayıs’ında işten atılan işçiler de kürsüye çıkarak söz aldı. Taşeron düzenlemesiyle işsiz kalan bir taşeron işçisi “Sınavı kazandık. Buna rağmen kadro hakkımız gasp edildi. Biz taşeron işçileri ayrımsız kadro istiyoruz” dedi.

İşten atılan Işık Soba işçisi işten atılmaların yasaklanmasına değinerek şöyle konuştu: “Bugün birliğin, dayanışmanın, mücadelenin günüdür. En önemlisi de işsizlik sopasıyla terbiye edilmek istenen biz işçiler mücadele etmeli birlik olmalıyız! Biz birleşirsek işten çıkarmaları durdururuz. Biz birleşirsek birliğinizin gücüyle insanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret hakkımızı söker alırız. Biz birleşirsek ülkemizde emeğin korunduğu bir dünyayı inşa ederiz. Işık patronunun işten çıkarma tehditleri karşısında yılmadık. Birliğimizin gücüyle biz kazanacağız!”

1 Mayıs mitinginin son bölümünde işçi ve emekçiler coşkuyla halaylar çektiler. Miting saat 18.00’de sona erdi. Bu yılki 1 Mayıs içerik olarak zenginliğiyle öne çıkarken, ilk defa kürsüde işçilere söz hakkı verildi. Ayrıca ‘en fazla işçi katılımı olan 1 Mayıs’ hedefi de gerçeğe dönüştü; yüzlerce işçinin yer aldığı 1 Mayıs mitingine 3 bine yakın kişi katıldı.

Türk-İş’in tutumuna karayolu işçileri tepki gösterdi

1 Mayıs’a sayılı günler kala birleşik 1 Mayıs’ı baltalayan Türk-İş’in “1 Mayıs’ı birlikte kutlama” söylemlerinin yalan olduğu ortaya çıktı. Türk-İş, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günümüzü Türk İş’e bağlı sendikalarla birlikte Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda kutlayacağız. Tüm çalışanlarımız eş ve çocuklarıyla davetlidir” mesajını atarak bölücülüğünü tescilledi.

Türk-İş de saat 13.00’te yaklaşık 300 işçinin katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Görüştüğümüz karayolu işçileri, birliğin günü olan 1 Mayıs’ta ayrılığın öne çıkmasına tepki gösterdiler. Ortak 1 Mayıs yerine ayrı tutum alan Türk İş’in patronların ekmeğine yağ sürdüğünü belirttiler.

 

 

 

 

Mersin’de 1 Mayıs mitingi

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından örgütlenen 1 Mayıs mitingi için saat 15.00’te Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde toplanıldı. Yürüyüş kolunda DİSK, Türk-İş kortejlerinin ardından DEV TEKSTİL yürürken arkasından KESK, TMMOB ve ilerici-sol-muhalif örgütlenmelerin ve siyasi partilerin kortejleri yer aldı.

Kortejlerin alana girmesinden sonra miting programına başlandı. Saygı duruşu ile başlayan miting programında Emek ve Demokrasi Platformu adına DİSK Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy açılış konuşması gerçekleştirdi. Devamında Türk-İş, KESK ve Mersin Kadın Platformu adına kısa konumalar yapıldı. Miting programı Hüseyin Turan’ın söylediği Kürtçe ve Türkçe ezgilerle ve çekilen halaylarla son buldu.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği ise mitinge “Bu düzen dikiş tutmaz! Sömürüsüz bir dünyayı biz dokuyacağız” pankartı ile katıldı. Miting boyunca coşkulu bir şekilde yürüyen işçiler “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “OHAL’e hayır greve evet!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın 1 Mayıs bijî yek Gulan!”, “İnadına sendika inadına DEV TEKSTİL!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganlarını attı. Yanı sıra yapılan ajitasyon konuşmalarıyla güncel planda yaşanan saldırılar teşhir edilirken, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya özlemi dile getirildi. Kortejdeki işçi çocukları ise üzerlerinde 1 Mayıs yazılı balonlar taşıdı.

DEV TEKSTİL’e üye Mersin Serbest Bölge işçilerinin başlattığı “Serbest bölgeye hastane istiyoruz” kampanyası kürsüden de duyuruldu ve miting alanında işçiler tarafından imza toplandı.


 
§